" />
Geschiedenis  De berg 'Les Tertres' is van oudsher beplant met wijngaarden die Champagne voortbrachten. Aan de andere zijde van de Seine ligt het 1000 jaren oude stadje Mussy-sur-Seine.  In 1867 besliste de adelijke familie 'Petit de Bantel' om  een kasteel te bouwen op een weiland aan de linkerzijde van de Seine, net buiten de stadsomwalling. De adelijke familie Moyson besliste tezelfdertijd om een kasteel aan de rechterzijde van de Seine te bouwen. Dit weiland grensde immers aan de berg Les Tertres waarop hun wijngaarden gelegen waren.  In 1868 was het 'Château des Tertres' klaar en trok de familie Moyson in hun nieuwe woning. U kan het natuurlijk al raden; de dochter van de familie Moyson huwde met de zoon van de familie Petit de Bantel, in 1892, waardoor beide kastelen in handen waren van éénzelfde familie 'Petit de Bantel'. Dit bleef zo tot in 2008.   In het andere kasteel woont de huidige burgemeester van Mussy-sur-Seine, Generaal van de Franse Cavalerie, de heer Henri Petit de Bantel.  In 1907 werden alle wijngaarden in Frankrijk uitgeroeid door de ziekte 'phylloxera'. Zo ook op Les Tertres. Hierdoor verloor het Château een deel van zijn grandeur. De toenmalige eigenaars hebben, net zoals vele collega's, de gronden bebost - achteraf bekeken een heel jammere zaak want anders waren ze eigenaars van één van de drie 'Château's de Champagne' geweest, er zijn momenteel slechts twee met deze titel.  Curiositeiten in Château des Tertres: Wist je dat er in de kelders van het kasteel de allereerste badkamer van het department Aube is gebouwd? Dat het kasteel in 1868 zeer modern was, kan je ook afleiden uit het feit dat er een centraal verwarmingssysteem werd ingebouwd, een centraal brandblussysteem, een park met allerlei verassingen, wandelpaden in de bossen,...  Grondige restauratie = als nieuw: Omwille van de forse onderhoudskosten werd er gedurende enkele decennia weinig geïnvesteerd. Drie jaren geleden werd beslist tot een grondige restauratie. Deze restauratie is voltooid in het hoofdgebouw, op het gelijkvloers en op de eerste verdieping.   Hieronder een postkaart uit 1917.

Uw verblijf in het Champagnekasteel Château des Tertres

Beeld je een zwoele zomeravond in met een heldere sterrenhemel, op de achtergrond enkel het geluid van de watervallen in de Seine, enkele glazen bubbelende Champagne, het zachte geruis van de wind tussen de bomen,... Wat een gevoel. Deze avonden beleef je telkens weer opnieuw.

Of beeld je een koude winteravond in met uw gezin, familie of vrienden aan de knetterende open haard in de bibliotheek of het wintersalon, gezellig keuvelend,...


Alles draait rond Romantiek en gezelligheid in dit Champagnekasteel.

Het kasteeldomein

Het volledige domein van Château des Tertres beslaat 15 hectare. Achter de 2,5 meter hoge muren vind je het prachtige park van 3 hectare. Achteraan in het park vind je het kasteel en zijn bijgebouwen. De berg 'les Tertres' sluit naadloos aan achter het kasteel en beslaat 12 hectare. De Seine bevindt zich op 20 meter van de voorzijde van de kasteelmuren. Het woud van Essoyes (meer dan 5000 hectare) sluit aan op het bos van dit kasteeldomein.

Leven als een kasteelheer

Na het binnentreden in de zeer ruime inkomhal, kan je genieten van ofwel het grote zomersalon, ofwel van het kleinere wintersalon. De bibliotheek ademt een authentieke sfeer uit en nodigt uit tot lezen. Een internetverbinding geeft je ook de mogelijkheid om wat te werken of je emails bij te werken. In de eetkamer kan je dan weer ongeduldig wachten op lekkernijen die in de hypermoderne keuken kunnen worden bereid. Al deze vertrekken zijn recentelijk volledig gerestaureerd. Dit geldt eveneens voor de 8 slaapkamers en 7 badkamers op de eerste verdieping waar je in alle rust kan bekomen van een drukke, aangename dag. Bekijk het fraaie restauratiewerk in de fotogalerij van deze website.

Ontwaken met uitzicht op het park

Het ommuurde park van 3 hectare bevat allerlei verrassingen. Wist je trouwens dat er in het park gigantische bomen staan die vermeld zijn op de lijst van 'Monuments Historique de France'? Het is ook leuk om te picknicken of the ravotten op het gras en rond te snuffelen in de bijgebouwen. De vissers onder jullie kunnen op de Seine, aan de ander kant van de parkmuur, vissen op forel terwijl een 'ragondas' je voorbij zwemt. Indien je stil bent of een vroege vogel, kan je een hertenfamilie bewonderen terwijl ze grazen in het park of de boommarter die er woont.

De omgeving is ronduit fantastisch!!

Mussy-sur-Seine ligt aan de andere kant van de Seine. Op de tegenoverliggende berghelling bevinden zich duizenden hectaren Champagnewijngaarden. In het woud achter het kasteel verschuilen zich allerlei wilde dieren zoals herten, vossen en everzwijnen.

Voor diegenen die dan toch ook eens een voet buiten het kasteel willen zetten, zijn er in de buurt verscheidene golfterreinen, geschiedkundige plaatsen (Romeinse stad, schatten van de Galliers, oude kerken en middeleeuwse kastelen,...), zelfs een pretpark is er in de buurt. Een greep uit de mogelijkheden vind je verder in deze website 'Omgeving' of 'Activiteiten' of 'Arrangementen'.

domein2
mussy
wapenschildoffic

Wapenschild van Château des Tertres

© 2010 Château des Tertres en Champagne

All rights reserved