" />
Wie is Oonyx ? Oonyx is een jong bedrijf (begin 2010) dat bestaat uit enkele durvers. De eigenaars, en hun medewerkers, komen allemaal uit de wijnbouwsector. Hun visie was dat de onuitputtelijke bron van hakselhout een waarde moest krijgen voor de wijnboeren, hun familie en de gemeenschap.      Oonyx verzamelde rond zich een aantal industriële partners uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken, Turkije,... om gezamelijk een complete allesomvattende oplossing voor het oogsten, stockeren en verbranden van wijnranken te realiseren. Het heeft hen 4 jaren van ontwikkeling gekost vooraleer begin 2013 de eerste commerciële hakselaars en verwarmingsketels verkocht en geplaatst konden worden. Reeds einde 2011 kreeg Oonyx de prijs van meest 'Innovatieve Technologie in de wijnbouwwereld' in Frankrijk.     Ook vanuit politieke hoek wordt de ontwikkeling van de technologie van Oonyx gevolgd. Er zijn immers honderden kleine wijnbouw-gemeenten, (100 tot 500 inwoners) die deze technologie kunnen gebruiken om hun hoge verwarmingskosten fors te reduceren door gebruik te maken van de bijna gratis wijnranksnippers op de nabij gelegen wijngaarden. De burgemeester van Mussy-sur-Seine en lid van de Conseille Général de l'Aube, de heer Henri Petit-de-Bantel, speelt hierin een voorname rol als ambassadeur. En zo zie je maar dat de circel weeral rond is.
prix innovation
logo oonyx

Aangezien het kasteel initieel gebouwd was door wijnbouwers waren we onmiddelijk gecharmeerd door het idee om het kasteel te verwarmen met wijnranksnippers van de nabij gelegen wijngaarden.


Elk jaar snoeien de wijnboeren, in de periode december - maart, hun wijnranken opdat ze het volgende seizoen met jonge scheuten de beste druiventrossen kunnen produceren. De wijnboeren stoken de geoogste wijnranken op in hun wijngaarden. Dit om te voorkomen dat de ziektekiemen die op de oude wijnranken zitten, zich via de grond verspreiden en de volgende oogst zouden aantasten. Deze methode reduceert fors het gebruik van pesticiden en is dus op die manier ook milieuvriendelijk. Wist je dat 1 hectare wijngaard elk jaar een equivalent van 1.000 liter mazout aan wijnranken produceert? Neen? Wij ook niet.


De firma Oonyx, gelegen in Courteron op 7 km van het kasteel, heeft speciale hakselaars ontwikkeld die de wijnranken oprapen en versnipperen in rechte stukjes van 3 cm lengte (gelijkend op houtpellets). Bovendien heeft Oonyx een speciale verwarmingsketel ontwikkeld met een grote 'duwer' - in de plaats van de gebruikelijke schroef van Archimedes - waardoor de wijnranken zonder opstoppingen in de verbrandingskamer geraken. Deze technologie behaalt zeer hoge rendementen (meer dan 90%) en behaalt de allerhoogste scores op de Europese EN303.5 normen (5 sterren). Oonyx heeft hiervoor zelfs de award 'Innovatie van het jaar' gewonnen in de wijnbouwsector.


Enkele wijnbouwers uit de buurt hebben reeds een hakselaar gekocht bij Oonyx en enkelen ook al een kleinere verwarmingsketel geplaatst. Château des Tertres is echter de eerste die een verwarmingsketel van 195 Kw geplaatst heeft, inclusief silo, en alles gebouwd in een container op 60 meter van het kasteel. Zodanig dat in het kasteel geen grote werken nodig waren en het park ongeschonden bleef. Vanaf 31 januari 2014 is de installatie operationeel.


Het innovatieve karakter van deze investering heeft in de hele regio de pers gehaald en dient nu als voorbeeld voor vele wijnbouwers en gemeenten die hun lokalen met deze onuitputtelijke, goedkope en milieuvriendelijke brandstof willen verwarmen. De financiële rendementen zijn trouwens ook zeer goed (zelfs zonder subsidies). Regelmatig dient Château des Tertres nu als demonstratie centrum. Dit was een onverwacht neveneffect, maar we zijn er wel trots op.

Iedereen weet dat het verwarmen van een dergelijk groot en historisch kasteel zeer veel geld kost. Echter is er ook de aanzienlijke uitstoot van CO2 verbandingsgassen van de enkele tienduizenden liters mazout per jaar.

We waren dan ook al enkele jaren op zoek naar een verwarmings technologie die milieuvriendelijk was, een besparing kon opleveren en bij het imago van het Château des Tertres past.

Pas op het einde van 2013 hebben we de oplossing gevonden in het verbranden van wijnranksnippers.

Innovatie in milieuvriendelijke verwarming

Hoe werkt het nieuwe systeem ?

biomassa verwarmingsketel
silo
sarments

© 2010 Château des Tertres en Champagne

All rights reserved