" />

Op zoek naar inspiratie?Wat je tijdens je verblijf bij ons zeker moet gedaan moet hebben:


Ga één dag, via Bar-sur-Seine, naar Troyes.

Bar-sur-Seine bezit een zeer mooie stadskern en een zeer mooie kerk. Daarna bezoekt stop je in Troyes waar je tijd neemt om te shoppen en te genieten van de mooie 16de en 17de eeuwse architectuur om daarna de dag af te sluiten op een terrasje in een prachtig park.


Ga één dag naar Semur-en-Auxois.

De volgende tussenstoppen zijn aan te raden: Châttillion-sur-Seine, waar je de schat van de Vix kan bewonderen; vervolgens ga je naar Mombard, waar je de oude stadsomwalling en het kasteel kan bezichtigen om tot slot door te rijden naar naar Semur-en-Auxois. Deze middeleeuwse stad wordt omsloten door 2 diepe ravijnen, is volledig omwald met muren van tientallen meters hoog en bezit fantatische restaurants en mooie gebouwen. Tijdens uw terugkeer naar Mussy, kan je nog stoppen in Alesia waar Julius Ceasar de Verenigde Gallische Stammen onder leiding van Vircengetorix versloeg en bekijk de versterkingen van de Romeinen.


Neem de fiets naar Essoyes (13 kilometer) doorheen het woud van Essoyes.

Laat je onderdompelen in de leefwereld van Renoir. Vier kilometer verder ligt het middeleeuwse kasteel van Chacenay met zijn interieur van de jaren 900 tot 1100 en keer terug via pittoreske dorpjes als Buxeuil en Gyé.


Of neem op een dag de wagen en rijdt naar de middeleeuwse stad Les Riceys (14 km) waarna je verder rijdt naar Molesmes om de zeer grote abdij te bezoeken. Onderweg zie je vele vlinderweilanden. Een beetje voorbij Molesmes vind je de oude Romeinse stad met 4 hectares ruines. Je wandelt eigenlijk op de muren van de eerste verdieping.


Neem zeker ook 1 dag de tijd om bij de vele Champagenboeren uit Riceys, Gyé, Buxeuill, Courteron, Essoyes of Fontette te proeven van hun bubbels. Vaak kan dit ook op zaterdag of zondag.

De Romeinse tijd:

Onze regio was een wingewest voor de Romeinen. De historische veldslag van de Gallische stammen (140.000 vrijheidsstrijders) tegen de Romeinen (30.000 soldaten en Julius Ceasar) werd uitgevochten in Alesia omstreeks 52 voor Christus. Alesia bevindt zich op een half uur rijden. Getuigen zijn ook de ruines (4 hectare) van de oude Romeinse stad op 20 minuten rijden. De schat van de Gallische stam 'Vix' in gevonden in het dorp dat op 5 minuten rijden van Château des Tertres ligt. Bekijk de websites http://www.ville-semur-en-auxois.fr,

In verscheidene dorpjes vind je nog Romaanse kerkjes uit de 9de eeuw.

Geschiedenis met een grote 'G'

De Middeleeuwen:

Eén fantastische getuigenis is het middeleeuws kasteel van Chacenay. Het hoofdgebouw werd gebouwd rond het jaar 900, de andere gebouwen in de daaropvolgende eeuwen. Het interieur is nog authenthiek uit de 10 de eeuw met lederen wandversieringen, gebeeldhouwde trappen,... Dit heb je nog nooit gezien. Het kasteel is privé eigendom maar het kan bezocht worden met kleine groepen. Andere bezienswaardigheden uit de middeleeuwen zijn de ruines van het verstrekte kasteel van de Hertogen van Burgondië in Bar-sur-Seine, het stadscentrum van Riceys-Haut, de stadsomwallingen, zoutputten, de kluizenaarswoning in Mussy-sur-Seine,... Er zijn eveneens tientallen kerken uit de 13de, 14de, 15 eeuw. Deze van Mussy-sur-Seine is één van de meest beroemde omwille van zijn glasramen (de bischoppen van Langres hadden hier hun winterverblijf en spendeerden nogal wat geld aan de kerk). Of bezoek de abdij van Molesmes (gesticht in 1075) en woonplaats van verscheidene Heiligen en Koningen. Bekijk ook de volgende websites http://www.chateaudechacenay.com, http://www.ot-mussy.fr, http://www.ville-semur-en-auxois.fr, http://www.lesriceys-champagne.com, ...

Vanaf de 17de eeuw tot aan de Napoleontische tijd:

In een straal van 40 kilometer vind je tientallen kastelen, abdijen, en stadskernen. Troyes, is een juweeltje waar het volledige stadscentrum dateert uit 1524 - 1544. De volledige stadskern bestaat uit authentieke herenhuizen die eigendom waren van koopmanslieden en eigenaars van de kledingindustrie. Troyes is bovendien een zeer gezellige winkelwandelstad (de wereldkampioen chocoladewerken heeft er trouwens zijn atelier en winkel). Troyes is echter vooral gekend omwille van zijn uitmuntende vrouwenkledij. Heren, wees gewaarschuwd... Bezoek de websites http://www.ot-troyes.fr, http://www.ot-barsurseine.fr,...

Renoir en de tweede wereldoorlog:

Renoir heeft bijna zijn hele leven doorgebracht in Essoyes. Essoyes ligt aan de andere kant van het woud dat grenst aan het kasteeldomein van 'Château des Tertres'. Dit pittoreske dorp heeft verscheidene musea ingericht rond Renoir. Bezoek de plaatsen waar hij zijn beroemde schilderijen heeft gemaakt, bezichtig zijn woonhuis,... http://www.essoyes.fr.

Het bezoek aan Renoir staat in schril contrast tot de vele oorlogsmonumenten in deze streek. Duizenden verzetstrijders verstopten zich in het woud van Essoyes. Dit heeft geleid tot vele gruweldaden door de SS en de Wehrmacht. Het afgrijzen van de plaatselijke bevolking tegen de 'barbaarse' heersers is duidelijk zichtbaar. Zelfs op het kasteeldomein van 'Château des Tertres' vind je een monument voor de gesneuvelde verzetsstrijders.

alesia
vix
chatillion
chacenay2
molesmes
chacenay
receysbas
troyes2
renoir

© 2010 Château des Tertres en Champagne

All rights reserved